top of page

How to solve percentage word problem

Updated: Aug 5, 2023


GCSE exam style percentages word problems
GCSE Percentages word problems

Cost of the refrigerator: $1500


Discount: $200


Step 1: The discounted price is $1500 - $200 = $1300.


Step 2: Sale tax: 5%


The tax amount is 5% of $1300.


which is 5÷100 x $1300 = $65.


Total cost: $1300 + $65 = $1365.


Therefore, the total cost of the refrigerator at Shop A is $1365.

GCSE exam style percentages word problems
GCSE Percentages word problems

Cost of the refrigerator: $1400

Discount: $250


Step 1: The discounted price is $1400 - $250 = $1150.


Step 2: Sale tax is 8%


The tax amount is 8% of $1150


which is 8 ÷ 100 x $1150 = $92.


Total cost: $1150 + $92 = $1242.


Therefore, the total cost of the refrigerator at Shop B is $1242.


In summary:

The total cost of the refrigerator at Shop A is $1365.


The total cost of the refrigerator at Shop B is $1242.


Based on these calculations, it appears that Shop B offers a lower total cost for the refrigerator compared to Shop A.


Call or WhatsApp to book free trial on 07895128324.

20 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page